Varning för maktkamp efter Kaddafi

Uppdaterad
Publicerad

I ett Libyen efter Muammar Kaddafi är det uppenbart vem som är förlorare, men inte lika tydligt vem som är vinnare. Rebellrörelsen är splittrad och det finns stora motsättningar i landet.

-Anfallet mot Tripoli har letts av rebellerna från Nafusabergen och Misrata och inte från Benghazi och det finns inga garantier att de kommer att acceptera ledningen i Benghazi, så vi kommer nu in i en mycket farlig fas, säger George Joffe, Nordafrikaexpert vid Cambridge-universitetet, till Reuters.

Ett annat tecken på splittring inom rebellernas övergångsråd (NTC) kom för en knapp månad när dess befälhavare Abdel Fattah Younes mördades av sina egna, varpå rådets kabinett fick sparken.

Många grupper

Bland rebellerna finns tidigare företrädare för regimen, representanter för den berbiska folkgruppen, islamister och andra regimkritiker. NTC har en plan för att undvika ett maktvakuum i Libyen, men iakttagare ifrågasätter dess vilja och förmåga att leda landets återuppbyggnad.

Erfarenheterna från exempelvis Irak 2003, när Saddam Hussein störtades, vittnar om hur viktig den första tiden är för att säkra lag och ordning. Irak störtades ner i en avgrundsdjup våldsspiral efter den plundring och de hämndaktioner som snabbt tog överhanden efter regimens fall.

John Drake, konsult på brittiska säkerhetsfirman AKE, anser att läget hade varit mycket annorlunda om rebellerna snabbt hade intagit Tripoli.

Risk för hämndaktioner

-Nu, efter sex månaders strider, är fiendskapen mellan de båda sidorna rimligen mycket starkare, så det finns en risk för våldsamma hämndaktioner mot dem som anses ha stött regimen under den tiden.

Det finns demokratiska krafter att hoppas på, understryker bedömare, och utan Gaddafi spirar nu ett hopp. Men i ett land som varit så pass stängt i årtionden och styrts av en så pass egensinnig diktator har dessa demokrater ingen avundsvärd uppgift.

Ola Westerberg/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.