Västra USA på väg mot megatorka

Publicerad

Vattenståndet i Lake Mead, den stora vattenreservoaren i västra USA, har aldrig varit så lågt som nu. Enligt experter upplever landsdelen just nu sin torraste period på 1 200 år – och allt tyder på att det kommer att bli värre.

Den hårda vattenransonering som införts i Kalifornien den senaste tiden hjälper inte. Torkan och vattenbristen fortsätter. Den stora reservoaren, Lake Mead, som förser delstaterna Kalifornien, Nevada och Arizona med friskt vatten, har aldrig haft så lite vatten som nu.

”Vattenståndet i Lake Mead har inte varit så lågt sedan den fylldes på 1930-talet”, säger en talesperson för US Bureau of Reclamation i Las Vegas till New Scientist.

I dagsläget är sjön, som är ett resultat av Hoover-dammen, bara fylld till 38 procent. Det vill säga långt ifrån sin fulla kapacitet som är på hisnande 35 kubikkilometer vatten.

Läget beskrivs som akut. Snart, kanske redan till sommaren, kommer även delstaterna Arizona och Nevada att tvingas införa vattenransonering, befarar forskarna.

Torkan i Kalifornien har pågått i 15 år och om den fortsätter i ytterligare fem år får den status som en ”megatorka” (megadrought). Men oavsett beskrivs bristen på vatten redan som den värsta på 1 200 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.