Kärnvapentest i USA. Foto: TT

Vätebomben – kraftigare än atombomben

Uppdaterad
Publicerad

1961 detonerade en bomb i Norra ishavet, den största som någonsin tillverkats. I dag meddelande Nordkorea att man genomfört sin första provsprängning av samma typ av bomb. Det handlar om vätebomben, ett vapen som kan vara långt kraftfullare än atombomben.

Vätebomben, även kallad H-bomb eller termonukelärt vapen, bygger på en samling små lätta atomkärnor och den energi som frigörs när dessa slås samman och bildar en tyngre atomkärna.

Det är en så kallad fusionsbomb, till skillnad från atombomben som är en fissionsbomb.

Nordkorea testar robotar

Så går det till

För att vätebomben ska detonera används en atombomb som ”tändhatt” som utlöses och ger en temperatur på miljontals grader vilket gör att resten av sprängningsprocessen sätts igång.

Vätekärnor smälter samman till helium (en så kallad fusion) och bildar enorma mängder energi – och det som alltså är det kraftfullaste kärnvapnet i världshistorien.

Testades på 50-talet

Teknologin testades första gången 1952, då USA genomförde det första vätebombsprovet i Stilla havet. Bomben, som kallades ”Mike” vägde över 60 ton.

1961 provsprängdes vätebomben ”Tsar Bomba” av dåvarande Sovjetunionen vid ön Novaja Zemlja i Norra ishavet.

Bomben hade en sprängverkan på mellan 50-58 megaton TNT och orsakade den kraftigaste explosionen världen har skådat – omkring 4.000 gånger starkare än atombomben som fälldes över Hiroshima 1945.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea testar robotar

Mer i ämnet