Foto: Nyhetsbyrån TT

Vattenkris hotar Gazaremsan

Uppdaterad
Publicerad

Experter varnar för att den senaste tidens bombningar av Gazaremsan har förstört områdets vattensystem, vilket ökar risken för sjukdomsspridning.

Vattnet i Gaza håller på att förgiftas samtidigt som avloppen i området svämmar över. Experter på vattensäkerhet står bakom uttalandet, de säger också att det ökar risken för sjukdomsspridning i det redan drababde området, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Efter den senaste tidens bombattacker har områdets infrastruktur och vattentillförsel nu raserats, och representanter för Internationella Röda Korset varnar för att läget snart kan bli akut.

– Hundratals invånare i Gaza är nu utan vatten och inom ett antal dagar kommer det råda vattenbrist för alla invånare på Gazaremsan, säger Jacques de Maio, som leder organisationens operationer i Israel och i de palestinska områdena.

Akut kris

Enligt de Maio håller tiden nu på att rinna ut för Gazas invånare, som snart riskeras att drabbas av en vattenkris.

– Vatten och el berörs också av de pågående oroligheterna. Om dessa inte slutar, är frågan inte om utan när en redan belägrad befolkning kommer att ställas inför en akut vattenskris.

Och enligt Guillaume Pierrehumbert, vattenexpert på Internationella Röda Korset, utgör den senaste tidens bombningar av området sista droppen för ett redan hårt prövat vattensystem.

– Säkert dricksvatten blir alltmer sällsynt på Gazaremsan, samtidigt som temperaturen stiger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gazakonflikten

Mer i ämnet