Foto: TT

Frågetecken runt andrepiloten som tros ha störtat planet

Uppdaterad
Publicerad

Vem var andrepiloten Andreas Lubitz som medvetet tros ha kraschat planet som innehöll 150 personer? Han drömde redan som barn om att flyga. Men drömmen slutade i en mardröm. Endast 27 år och med bara 630 timmars flygtid tros han ha störtat planet han flög i de franska alperna.

Den 27-årige tysken började sin utbildning år 2008 på Lufthansas egen flygskola i Bremen och började arbeta vid Germanwings 2013, berättade Lufthansas vd Carsten Spohr på en presskonferens. Han genomgick psykologtester utan några anmärkningar av experterna.

– Han var 100 procent lämplig att flyga, sa Carsten Spohr.

Flygkraschen i Frankrike

Avbryter sin utbildning

Men någonting gör att Andreas Lubitz valde att avsluta sin utbildning mitt under kursen för sex år sedan, vilket bekräftas av Lufthansas ledning. Varför är än så länge okänt. Men när han återuptog sin utbildning, genomgick han nya psykologiska tester.

– Faktumet att han avbrutit sin utbildning, får oss att tro att det finns något där, men det är utom vår kontroll, säger Carsten Spohr.

Lufthansachefen hävdar att katastrofen inte kunde ha förhindrats.

– Det finns inget säkerhetssystem i världen som kunnat förhindra andrepilotens agerande, sade Spohr.

Andreas Lubitz kom ifrån Montabaur utanför Frankfurt, där han bodde hos sina föräldrar, men hade också en övernattningslägenhet i Düsseldorf, skriver France Info. Han beskrivs som ung och trevlig  av en man som var medlem i samma flygklubb.

– Han var en trevlig, rolig och artig ung man, säger Klaus Radke, till France Info.

Peter Rücker, mångårig medlem i flygklubben, beskriver Lubitz som ”en i gänget”.

-Han var rolig, men kunde kanske ibland vara lite tystlåten, säger han till tidningen Frankfurter Allgemeine.

Medlem i flygklubb

Han hade sedan har var barn varit medlem i en tysk flygklubb, LSC Westervald, som tidigare i dag publicerade ett uttalande om sorgen att förlora sin medlem. Där beskriver klubben hur Andreas Lubitz närde en dröm redan som barn att få flyga. Och den drömmen blev sann. Men han fick endast 630 timmars flygtid innan katastrofen blev sann.

Flygklubbens hemsida har nu gått ned efter att så många sökt sig dit för att få en förklaring till varför Andreas Lubitz medvetet tros ha kraschat planet i ett bergsparti. Strax före presskonferensen tog dock flygklubben LSC Westervald bort hälsningen ”Vi glömmer dig aldrig, Andreas” från sin hemsida, uppger flera medier.

Sänkte planet utan ett ord

På presskonferensen uppgav man att Andreas Lubitz medvetet hade stängt ute förstepiloten ur cockpit och trots upprepade bankningar på dörren, sänkt planets höjd utan att yppa ett ord och med en normal andningsrytm.

– Jag anser att det är en medveten handling, sa åklagaren under presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Frankrike

Mer i ämnet