Anhängare till Venezuelas regering demonstrerar mot El Salvadors utvisning av diplomater från Venezuela. Foto: Jose Cabezas /TT-Reuters

El Salvadors diplomater tvingas lämna Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Venezuela utvisar alla diplomater från El Salvador som befinner sig i Caracas, meddelar Venezuelas utrikesdepartement.

Diplomaterna har förklarats ”persona non grata” och har 48 timmar på sig att lämna landet.

Åtgärden är ett svar på El Salvadors beslut i helgen att utvisa alla venezuelanska diplomater.

El Salvadors president Nayib Bukele meddelade sent i lördags kväll att man betraktar Venezuelas president Nicolás Maduro som illegitim. I stället förordar landet att oppositionsledaren Juan Guaidó blir interimspresident.

Guaidó får utse nya diplomater

Bukele erbjöd också Guaidó att skicka egna sändebud.

”El Salvador ser fram emot att snart ackreditera Venezuelas nya diplomatiska representation”, heter det i ett skriftligt uttalande.

USA:s ambassadör Ronald Johnson hyllade beslutet och hävdade att det innebär att ”El Salvador ställer sig på rätt sida av historien”.

Bukeles besked kommer en knapp vecka efter det att USA meddelat att över 250 000 salvadoraner (enligt CNN:s siffror) som hotades av utvisning tillåts stanna i landet i ytterligare minst ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.