Oppositionsledaren Juan Guaidó vill inleda samtal med amerikansk militär. Foto: Fernando Llano/AP

Juan Guaidó vill inleda samtal med USA:s militär

Uppdaterad
Publicerad

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó söker kontakt med amerikansk militär för att pressa president Nicolás Maduro till att lämna över makten, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Guaidó säger att han har instruerat sina politiska ombud i Washington att omedelbart inleda samtal med amerikansk militär.

Enligt AP har Guaidó bett ambassadören Carlos Vecchio att upprätta en ”direkt kommunikationsväg” för att samordna ett möjligt samarbete.

I en pågående kampanj vill USA-stödda Guaidó avsätta Venezuelas president Nicolás Maduro. Guaidó säger att han överväger alla möjliga alternativ för att få bort den sittande presidenten.

Stöds av USA

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har tidigare sagt att USA är beredda att inleda en militär intervention i Venezuela – om det skulle visa sig vara nödvändigt.

Samtidigt har han påpekat att USA föredrar en fredlig maktförflyttning i Venezuela, utan någon militär inblandning.

Gränser har öppnats igen

Tidigare under lördagen rapporterades att Venezuela nu återigen har öppnat sina gränser mot Brasilien och den karibiska ön Aruba.

I februari i år stängde Nicolás Maduro gränserna för att stoppa försök från Guaidó att föra in humanitär hjälp i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet