Hör kommunikationen mellan fartygets besättning och den norska kustbevakningen. Foto: Kryssningsfartyget Viking Sky

”Vi måste göra på det här sättet – det är enda chansen vi har”

Uppdaterad
Publicerad

Vid 14-tiden i lördags slog personalen på det norska kryssningsfartyget Viking Sky larm. Motorerna hade slutat fungera och fartyget började driva i det hårda vädret. En radioamatör lyckades fånga kommunikationen mellan det nödställda fartyget och kustbevakningen.

– KV Njord ... Viking Sky .... (skrapigt ljud). Vi har instabilt maskineri.

I hårt väder, med upp till 15 meter höga vågor, tappade kryssningsfartyget motorkraften och började driva mot land. Enligt en preliminär utredning var det lågt oljetryck som ledde till att fartyget hamnade i sjönöd.

Besättningen släppte ut ankare men det tog en halvtimme innan det fäste. Då var Viking Sky, med 1 373 personer ombord, bara 100 meter från att gå på grund.

Radioamatör fångade ljuden

NRK har fått tillgång till delar av kommunikationen mellan fartygets besättning och den norska kustbevakningen under den efterföljande räddningsaktionen. Ljudinspelningen gjordes av en norsk radioamatör.

I en sekvens från klockan 16.33, ungefär en halvtimme efter att de första passagerarna börjat evakueras från fartyget via helikopter, hörs kustbevakningen anropa Viking Sky.

– Ja, det var KV Njord här. Vi är ute och (...ohörbart ljud). Kan vi få en status ombord hos er?

I svaret, som till stor del döljs av brusljud, svarar besättningen att två ankare ligger ute och att man klarar att hålla fartyget.

Knappt tio minuter senare hörs ett nytt anrop från en av räddningshelikoptrarna.

– Det blir för turbulent med två helikoptrar så vi återgår till att genomföra räddningsoperationen med enbart en helikopter.

– Det är okej, svarar personal på fartyget.

Svävar i livsfara

I en annan ljudsnutt hörs personalen på fartyget beskriva hur man ”ligger och balanserar på vinden”. Rösten är lugn men bakom den enkla meningen ligger stor dramatik – passagerarna svävar vid det här tillfället i livsfara.

Räddningsledaren Andreas Bull säger till NRK att tydlig och bra kommunikation är helt avgörande vid nödlägen som det Viking Sky råkade ut för.

– Jag får anta att det här är folk som varit ute en vinternatt förut. Jag tror de är vana eftersom de klarar att kommunicera så bra som de gör, säger han till NRK.

”Det är enda chansen”

Strax innan klockan 17.00 anropar en helikopter återigen fartyget.

– Du vet säkert om det, men kättingen släpar efter dig. Det verkar som om du är på väg framåt, som om du har fått framdrift, säger kustbevakningen.

– Kättingen börjar bli lite ansträngd men vi måste göra på det här sättet, det är enda chansen vi har.

Hör delar av ljudinspelningarna i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.