Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frilansjournalisten Jennifer Paterson berättar om utsikterna för ett samarbete mellan partierna och hur Nationell samling har reagerat på situationen. Foto: EPA/VALERY HACHE / POOL MAXPPP OUT

”Vilda västern” i Frankrike efter partiledarens agerande

Uppdaterad
Publicerad

Republikanernas partiledare Éric Ciotti vägrar att avgå efter att ha blivit utesluten från sitt eget parti.

Samtidigt haglar skämten efter att han låste in sig själv på partiets högkvarter.

– Det är helt enkelt vilda västern i den franska politiken, säger frilansjournalisten Jennifer Paterson.

Det har varit händelserika dagar i den franska politiken. Högerpartiet Republikanernas ledare Éric Ciotti uteslöts av sina partikamrater efter att ha öppnat för ett samarbete med ytterhögerpartiet Nationell samling.

Partikamraterna meddelade beslutet efter ett krismöte, samtidigt som Éric Ciotti själv hade valt att låsa in sig på partiets högkvarter.

– Det här är något som ganska många skrattar åt, man tycker att det är minst sagt galet, säger Jennifer Paterson.

”Världsrekord i förräderi”

Éric Ciotti har inte accepterat partikollegornas beslut och hävdar att mötet inte uppfyllde juridiska krav. Ciotti säger även att han låste in sig för att det fanns en hotbild, något andra företrädare i partiet inte håller med om.

– Några av de one-liners som cirkulerat är ”världsrekord i förräderi”, att det är ”pakter som ingås med djävulen” och att det är ”dags att skicka låssmeder för att få ut ledare från kontoret”, säger Jennifer Paterson.

Bakgrunden till de kaosartade scenerna är att Frankrikes president Emmanuel Macron valde att upplösa parlamentet och utlysa nyval efter att Nationell samling fick dubbelt så många röster som Macrons liberala parti Renaissance i EU-valet.

– Det lutar åt att det kan bli Jordan Bardella och Nationell samling som blir störst, men det gäller att hålla utkik varje dag för det händer saker snabbt i den franska politiken, säger Jennifer Paterson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring Éric Ciotti på en minut. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.