Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kunde ett klipp på Kanadas premiärminister Justin Trudeau få fart på spridningen av en konspirationsteori? Se kartläggningen av ”The Great Reset” i klippet. Foto: Sara Cosar och Markus Schreiber/AP

Så blev kungens tal om ”omstart” en viral konspirationsteori

Uppdaterad
Publicerad

Kung Charles III:s brandtal från 2020 om en “omstart” av världsekonomin efter pandemin har fått konspirationsteoretiker världen över att sprida grundlösa påståenden om en kommunistisk maktelit som vill ta över världen. Just nu pågår toppmötet som sägs vara centralt för konspirationen.

I veckan samlas politiska och ekonomiska världsledare i schweiziska skidorten Davos där World Economic Forum, WEF:s, årliga toppmöte äger rum. 

I år deltar till exempel Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Enligt programmet ska allt ifrån klimat till övervikt diskuteras.

Rädsla för världsregering

Men på sociala medier sprids samtidigt mängder av grundlösa påståenden om att mötet är till för någonting helt annat – nämligen att inrätta en ny världsregering.

Den här typen av idéer är inte nya, enligt Fredrik Gregorius, religionsvetare vid Linköpings universitet och expert på konspirationsteorier.

– Det vi ser i dag kan man i princip härleda tillbaka till franska revolutionen och rädslan för spridandet av vissa politiska ideologier. Det klassiska exemplet är antisemitiska föreställningar som byggde på rädslan för en global världsregering, säger han.

Miljoner interaktioner

Knappt ett år efter att WEF lanserat initiativet 2020 hade termen “The Great Reset” över åtta miljoner interaktioner på Facebook och två miljoner delningar på Twitter, enligt BBC.

Inläggen skildrar ofta någon form av apokalyps som The Great Reset påstås kunna leda till.

Hur spreds konspirationsteorin om “The Great Reset” och varför tror vissa på den? Få svaren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.