Det nya beskedet från Folkhälsomyndigheten innebär en ökning av italienska högriskområden sedan tidigare. Smittspridning pågår för tillfället i följande regioner:
- Aostadalen
- Piemonte
- Ligurien
- Lombardiet
- Emilia-Romagna
- Trentino-Alto Adige
- Veneto
- Friuli Venezia Giulia
- Toscana
Samtidigt skärper Folkhälsomyndigheten också sina rekommendationer. Är du hemma i Sverige men har vistats i någon av regionerna och känner symptom inom 14 dagar bör du göra en provtagning.
Andra högriskområden
De ovan nämnda regionerna i norra Italien är hittills de enda högriskområdena i Europa. Sedan tidigare är Hubei-provinsen i Kina, Sydkorea och Iran riskområden för sars-cov-2.
Sydkorea är det land som drabbats värst av coronaviruset utanför Kina. 28 personer har dött och ytterligare 516 personer har bekräftats vara smittade, vilket gör att det totala antalet smittade nu är uppe i drygt 5 300 personer.
Svenska bolag skärper sina reserestriktioner
Samtidigt rapporterar Ekot att flera svenska storbolag skärper sina reserestriktioner. Byggbolaget Skanska har infört resestopp för internationella affärsresor under mars. Ett liknande beslut har också industriföretaget Atlas Copco tagit, men då med undantag för affärskritiska resor.
Nordea har valt att begränsa sitt reseförbud till vissa specifika länder och regioner, men har också infört två veckors distansarbete för medarbetare som besökt ett högriskområde.
Electrolux har infört reseförbud till de länder som drabbats hårdast av coronaviruset och Kappahl avråder från tjänsteresor som inte är affärskritiska. Tidigare har Kappahl och H&M stängt fabriker och butiker i Kina.
Fakta: Coronasmittan
Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.
Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor, däribland det nu aktuella viruset.
Det finns enligt Världshälsoorganisationen för närvarande varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.