Brittiska hälsomyndigheten demonstrerade användningen av vanliga cigaretter och e-cigaretter. Foto: Public Health England

Brittiska forskarnas bomullstest visar: Så äckligt ser det ut i lungorna efter en månads rökning

Uppdaterad
Publicerad

Att rökning inte är bra för oss vet de allra flesta redan om. I en kampanjvideo från brittiska hälsomyndigheten visar forskare rökningens hälsorisker i hopp om att få fler att fimpa ciggen efter nyår. Resultaten är ingen trevlig syn.

För många är nyårslöftet att sluta röka och i samband med brittiska hälsomyndighetens kampanj om hälsorisker släpptes en video där forskare visar skillnaden mellan att röka vanliga cigaretter och e-cigaretter. I olika glaskupor kan man se vad kroppen får i sig.

– Här ser man en tjärklump, jätteäckligt, säger läkaren Rosemary Leonard.

Forskarna i videon menar att man kan gå över till e-cigaretter eller andra hjälpmedel för att sluta röka. Men hälsomyndigheten påpekar också att e-cigaretterna, enligt forskning, trots allt inte är helt ofarliga även om de är 95 procent mindre skadliga än de vanliga.

Se resultaten av en månads rökning i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.