Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här har blivit en gåva till oppositionen”, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Visumskandal skakar polska regeringen – en månad före valet

Uppdaterad
Publicerad

Polska ambassader i Asien och Afrika ska ha sålt arbetsvisum till EU till migranter. Uppgifterna skakar den sittande konservativa regeringen som vill göra migration till en valfråga, menar Christoffer Wendick, Europakorrespondent.

– Rättschefen på polska utrikesdepartementet har sparkats, polens vice utrikesminister har avgått och ett antal personer som är inblandade i skandalen har åtalats.

Polska ambassader ska ha använt sig av företag som skulle rekrytera arbetskraftinvandrare och i samband med det ska ett stort antal Schengenvisum ha sålts, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Det är inte helt fastställt hur många visum det handlar om.

– Tiotusen eller hundratusen, så låter det från oppositionen men regeringen säger att det kan röra sig om ett par hundra, säger han.

Det polska valet är en månad bort och det är högst troligt att sanningen kring händelsen inte kommer ha hunnit komma fram till dess.

– Det här har blivit en stor gåva till oppositionen som jagar regeringen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.