Vita husets pressekreterare Sean Spicer vid sin presskonferens på tisdagen. Foto: TT

Vita huset: ”Kemgasattacken i Syrien en konsekvens av Obamas svaghet”

Uppdaterad
Publicerad

Minst hundra personer ska ha dödats vid en giftgasattack i Syrien. Nu lägger Vita husets pressekreterare Sean Spicer skulden på USA:s förre president Barack Obama.

– De här fruktansvärda handlingarna av Bashar al-Assads regim är en konsekvens av den förra administrationens svaghet, säger han.

Inledningsvis rapporterades att 58 personer hade dött vid en flygräd med giftgas i staden Khan Sheikhoun i Idlibprovinsen. Enligt den franskbaserade räddningsorganisationen UOSSM har antalet döda nu stigit till 100 och 400 är skadade, rapporterar Reuters.

FN undersöker uppgifterna och konstaterar samtidigt att kemgasattacker är lika med krigsbrott. Det är ännu oklart vem som ligger bakom attacken, men en syrisk militärkälla förnekar att det är den styrande Assadregimen.

Syrienkriget

LÄS MER: Många civila dödsoffer i giftgasattack i Syrien

Anklagade Obama

Vid en presskonferens på tisdagen anklagade Vita husets pressekreterare Sean Spicer Assadregimen för att ligga bakom attacken. Han menar att den är en direkt ”konsekvens av den förra administrationens svaghet och obeslutsamhet”.

– Dagens kemiska attack i Syrien mot oskyldiga människor, inklusive kvinnor och barn är förkastlig och kan inte ignoreras av den civiliserade världen, sade han enligt CNN och fortsatte:

– President Obama sade 2012 att han skulle ”dra en röd linje” mot användningen av kemiska vapen och gjorde sedan ingenting. USA står enat med våra allierade runt om i världen för att fördöma den här oacceptabla handlingen.

LÄS MER: Hjälparbetaren berättar om gasattacken

Lade skulden på Trump

Tidigare på tisdagen lade den republikanske senatorn John McCain skulden på Trumpadministrationen.

– Bashar Assad och hans vänner, ryssarna, lägger märke till vad amerikanerna säger. Jag är säker på att de lade märke till vad vår utrikesminister (Rex Tillerson reds. anm.) sade häromdagen att det syriska folket skulle besluta om sin framtid på egen hand – ett av de mest otroliga uttalanden jag någonsin har hört, sade John McCain till CNN.

LÄS MER: Margot Wallström: Attacken i Syrien väcker avsky

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet