Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA: Putin har blivit vilseledd

Vita huset: Putin vilseledd av sina rådgivare

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har enligt USA blivit felinformerad av sina rådgivare om den ryska militärens arbete i Ukraina.

– Vi har information om att Putin kände sig vilseledd av den ryska militären, säger Kate Bedingfield, kommunikationschef vid Vita Huset.

Samtidigt menar Storbritannien att det finns ryska soldater som har vägrat att lyda order under kriget.

Rysslands invasion av Ukraina har stoppats upp på flera fronter av hårt motstånd från ukrainska styrkor som vägrar överlåta städer och regioner i första taget.

Vita huset uppger nu att man tagit del av underrättelseinformation som pekar på att Putin känt sig vilseledd av den ryska militären, vilket har resulterat i ihållande spänningar mellan Putin och hans militära ledning.

– Vi tror att Putin blir felinformerad av sina rådgivare om hur dåligt den ryska militären presterar och hur den ryska ekonomin lamslås av sanktioner eftersom hans seniorrådgivare är för rädda för att berätta sanningen för honom, sade Kate Bedingfield, kommunikationschef vid Vita Huset under en presskonferens på onsdagen enligt Reuters.

”Strategisk blunder”

Kommunikationschefen tillägger att man går ut med informationen nu för att visa att ”det här har varit en strategisk blunder för Ryssland”.

Kreml har ännu inte kommenterat påståendena på torsdagsmorgonen.

”Ryska soldater har vägrat lyda order”

Samtidigt menar Storbritannien att Ukraina under kriget har lyckats med att bekämpa Rysslands propaganda. Det säger Jeremy Fleming, chef för brittiska elektroniska signalspaningsmyndigheten.

– Vi har sett ryska soldater, med brist på vapen och moral, vägra att utföra order, sabotera sin egen utrustning och till och med av misstag skjuta ned sina egna flyg, sade han vid ett tal på ett universitet i Canberra, Australien.

Enligt Reuters, som har läst Flemings tal, sade också att Vladimir Putin har missbedömt både Ukrainas motstånd och sina egna styrkors förmåga.

– Vi tror att Putins rådgivare är rädda för att berätta sanningen för honom, sade Fleming i talet.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi beskriver nuvarande situationen för tre olika ukrainska platser i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi beskriver nuvarande situationen för tre olika ukrainska platser. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.