Inte alltid så hjärtlig stämning mellan USA och EU Foto: Scanpix

Vita huset stoppade övervakning

Publicerad

NSA upphörde med spionerandet på Angela Merkel och andra världsledare sedan Vita huset fick kännedom om övervakningen, rapporterar Wall Street Journal i dag.

President Barack Obama fick information om den elektroniska övervakningen i en internrevision han beordrade i somras, skriver tidningen med hänvisning till icke namngivna tjänstemän i USA.

Översynen visade att NSA hade avlyssnat 35 världsledares telefoner. Vita huset har stoppat övervakningen av flera av ledarna, inklusive Merkel. Andra övervakningsprogram har ännu inte hunnit avslutas, enligt rapporten.

Spanien bevakat
Dessutom avslöjar den spanska tidningen El Mundo på måndagen att USA ska ha lagrat 60,5 miljoner telefondata i Spanien. Det rör sig om vem som ringt ett viss nummer men inte om avlyssning.

Insamlingen ska ha ägt rum mellan december 2012 och januari 2013. Det är den brittiska journalisten Gleen Greenwald som har skrivit för El Mundo.

Spanien kräver detaljerade uppgifter från USA efter avslöjandet att NSA övervakat över 60 miljoner spanska samtal. Spanska utrikesdepartementet har sänt ett meddelande till den amerikanska ambassadören, skriver nyhetsbyrån AFP.

Bad Japan om hjälp
Brittiska BBC rapporterar – med hänvisning till den japanska nyhetsbyrån Kyodo – att USA bett regeringen i Tokyo om hjälp att avlyssna Kina och andra stater i Asien. Det ska ha inträffat 2011. Den japanska regeringen ska ha avböjt eftersom grundlagen förbjuder avlyssning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s avlyssning

Mer i ämnet