USA:s utrikesminister Mike Pompeo under en presskonferens på torsdagen. Foto: AP/TT

USA:s utrikesminister: ”Iran är ansvarigt för attackerna”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagar Iran för att ligga bakom de misstänkta attackerna i Omanbukten. Det säger han under en pressträff på torsdagen.

”USA:s bedömning är att Iran är ansvarigt för attackerna mot tankfartygen i Omanbukten”, säger Pompeo, rapporterar Reuters. Uttalandet kom vid 20-tiden, svensk tid, under en pressträff.

”Den här bedömningen är baserad på underrättelse, de vapen som använts, den nivå av expertis som krävdes för operationen, tidigare liknande iranska attacker mot fartyg och det faktum att ingen annan proxygrupp som är verksam inom området har resurser och kompetens att agera på ett så sofistikerat sätt”, säger han vidare.

Iran har förnekat inblandning i tidigare attacker mot tankfartyg i området.

Mike Pompeo, som är utrikesminister i USA, säger vidare att attackerna är ”en del av en kampanj” från Irans håll för att eskalera spänningen mellan länderna.

Misstänkt attack mot norskt fartyg

Vid 09-på torsdagen kom de första rapporterna om en misstänkt attack mot två tankfartyg i Omanbukten. Senare uppgavs att den amerikanska flottan var på plats för att assistera de två fartygen. Ett av fartygen är norskägt.

– Vi kan bekräfta att det har varit ett angrepp och att det har skett en explosion ombord på det norskägda fartyget, säger Nasser Selim, talesperson för Omans kustbevakning till Dagbladet.

USA har tidigare anklagat Iran

Incidenten i Omanbukten kommer bara en månad efter en liknande händelse inträffade, då flera tankfartyg i området blev ”träffade”. USA har tidigare anklagat Iran för att ligga bakom dessa attacker, något som Iran förnekar. 

I slutet av maj meddelade president Trump att USA skickar 1 500 soldater till Mellanöstern. Enligt Trump ska styrkorna skydda amerikanska intressen efter påstådda hot från iranskt håll. Beskedet möttes av starka reaktioner från Iran, som hotat med att sänka amerikanska skepp om de begår ”den minsta dumhet”, rapporterar iranska nyhetsbyrån Mizan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.