Vita huset varnar för ryska cyberattacker

Uppdaterad
Publicerad

Efter de hårda ekonomiska sanktionerna mot Ryssland har risken ökat för att väst ska utsättas för cyberattacker med krav på lösensumma. Inte bara som hämnd, utan även för att Ryssland behöver dra in pengar.

– Enligt våra underrättelseuppgifter utforskar den ryska regeringen alternativ för potentiella cyberattacker riktade mot kritisk infrastruktur i USA, sade Vita husets biträdande nationella cybersäkerhetsrådgivare Anne Neuberger tidigare i veckan.

Ett exempel på sådan skada är utpressnings-attacken mot Colonial Pipeline förra året, som orsakade bränslebrist på den amerikanska östkusten. Säkerhetsexperten James Turgal, tidigare cybersäkerhetschef på FBI, håller med Vita Huset om att risken för sådant ökat nu i och med kriget och sanktionerna mot Ryssland.

– Både som hämnd gentemot länderna som genom sanktionerna svälter ut det ryska finansiella systemet, och för att finansiera regimen och kriget, sade Turgal.

Ukraina söker den skyldige

Spåren efter utpressnings-hackare, som ibland kommer undan med miljontals dollar, leder inte sällan till Ryssland och andra länder i Östeuropa. Kreml har hela tiden förnekat kopplingar till sådana cyberkriminella.

Ukraina tvekar i alla fall inte när det gäller att hitta den skyldige till de cyberattacker som plågat landet de senaste åren. 2017 utsattes man för en cyberattack som inte bara drabbade merparten av ukrainskt näringsliv och myndigheter. Viruset spreds även utomlands och drabbade till och med företag i Ryssland, som man menar låg bakom.

Anonymous saboterar för Ryssland

Även om det finns tecken på rysk aktivitet även nu, så är det än så länge snarare cyberattacker mot Ryssland som skapat rubriker. Hacktivisterna Anonymous har tagit på sig skulden för flera sabotage, och andra frivilliga från hela världen har hörsammat uppmaning från det ukrainska digitaliseringsministeriet att delta i cyberangrepp på ryska företag och myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.