Al Noor-moskén i Christchurch. Foto: Tessa Burrows/TT

Vittne: Plötsligt såg man människor falla

Uppdaterad
Publicerad

Blod, panik och skrik – det är ord som återkommer när ögonvittnen berättar om attackerna mot två moskéer på Nya Zeeland. Nour Tavis hoppade ut genom ett fönster och sökte hjälp hos en granne, där han möttes av flera skadade.

Nour Tavis kom till Al Noor-moskén i Christchurch vid 12 på dagen. Han träffade en vän utanför och de båda männen klev in efter en pratstund. De gick till sina vanliga platser längst fram, men bönen hann inte ens börja innan de hörde oljud.

– Vi trodde att det kanske var högtalarna, berättar han för New Zealand Herald.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Men oljudet fortsatte. Sedan hörde de två vännerna skrik och panik. Därefter uppstod en rusning runt i moskén.

– Människor skrek och plötsligt såg man dem falla. Allt jag kunde tänka på var hur jag skulle ta mig ut. Det var bara ”hur kommer jag ut”, man tänker inte ens på att hjälpa andra, säger Nour Tavis.

”Hon var borta”

Han hoppade ut genom ett fönster och sedan över ett stängsel. Han kunde fortfarande höra skottlossningen. Runt honom försökte människor nå polisen, en del skrek fortfarande. Nour Tavis bankade på en granndörr och blev insläppt i ett hem där flera skadade redan hade tagit sin tillflykt. Hans vän miste sin fru.

– När hon hörde ljudet ville hon kolla om hennes man mådde bra. Hon träffades, han kom undan. Hon var borta, berättar Nour Tavis.

En man som bor nära moskén berättar att han vaknade av ljudet av skottlossning och att ett av offren sprang in i hans hem. Offret hade flytt från moskén och hade en skottskada i ena benet, men hade varit nära att bli skjuten i magen.

– Jag trodde inte något sådant här kunde hända i Nya Zeeland, säger mannen till tidningen.

Minst 49 människor miste livet i de två attentaten, nästan lika många vårdas fortfarande för sina skador. Den 28-årige australiern Brenton Tarrant och ytterligare tre personer har gripits misstänkta för kopplingar till dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet