Zimbabwes president Robert Mugabe med sin fru Grace Mugabe. Foto: TT

Vittnen: Pansarvagnar på väg mot Zimbabwes huvudstad

Uppdaterad
Publicerad

Flera pansarfordon har synts på väg mot Zimbabwes huvudstad Harare, enligt vittnen. Det sker bara ett dygn efter att arméchefen hotat att ingripa mot president Mugabe. Några våldsamheter har inte rapporterats, men militärens hot fördöms av de styrande politikerna.

Läget i Zimbabwe har varit mycket pressat de senaste veckorna på grund av en maktstrid inom regeringspartiet Zanu-PF. Exakt vad uppgifterna om de bepansrade fordonen betyder är oklart. Något försök till militärkupp verkar det inte handla om – ännu – och på gatorna i huvudstaden Harare råder fortfarande lugn, enligt Reuters.

”Såg en konvoj”

– Jag såg en lång konvoj av militära fordon för omkring en timme sedan, säger en fruktförsäljare, som befinner sig ungefär en mil ifrån Harares centrum, till nyhetsbyrån AFP.

Trupprörelserna har troligen göra med arméchefen Constantino Chiwengas besked på måndagen om att militären inte skulle tveka att ingripa om det var nödvändigt. Ett sätt att lägga tryck

Zimbabwes styrande parti Zanu-PF svarar nu på hoten och anklagar militären för förräderi.  I ett uttalande understryker partiledningen att politiken står över vapenmakten. Vidare slår Zanu-PF-ledningen fast att arméchefens uttalande var ”kalkylerat för att rubba stabiliteten”.

Partiledningen säger också i uttalandet att man ”aldrig kommer att ge efter för påtryckningar från militären”, rapporterar Reuters.

Sparkad vicepresident

Det var på måndagen som landets arméchef hotade att ingripa mot president Robert Mugabe. Detta sedan han sparkat vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, tidigare krigsveteran och populär bland landets militärer.

Robert Mugabe som är 93 år har vacklande hälsa och hans agerande tros vara ett sätt att överlåta makten till frun Grace Mugabe.

– Men hon är illa omtyckt av vanligt folk i landet, säger Sten Rylander, som arbetat som ambassadör i Zimbabwe mellan 2006 och 2010.

”Läget är allvarligt”

– Det är för tidigt att säga vad det här betyder. Men läget i landet är allvarligt och det kan vara så att militären utmanar Mugabe, för det är ingen vanlig syn att militärfordon kör runt i landet, säger Sten Rylander.

I måndags krävde landets arméchef Constantino Chiwenga ett omedelbart stopp på ”utrensningar” av före detta medlemmar i Zimbabwes självständighetsrörelse inom Zanu-PF. Han förklarade också att militären inte kommer att ”tveka att gå in” för att försvara revolutionen.

På tisdagen fördömdes uttalandet av landets styrande parti som enlig Reuters sade att man ”aldrig tänker ge efter för miliätra påtryckningar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.