Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför betyder förlusten av Bachmut ingenting för Ukraina – hör volontären Jonas von Matern. Foto: AFP, SVT

Volontären: ”Inga ukrainska soldater kvar i Bachmut”

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina fortsätter rycka fram norr och söder om Bachmut. Men från själva staden har man nu helt dragit ur sina trupper, enligt volontären Jonas von Matern, som har insyn i striderna.

– Det finns inga ukrainska militärer kvar i Bachmut just nu, säger han.

Jonas von Matern genomför nu sin tjugofjärde resa till Ukraina, där han lämnar materiel och fordon till ukrainska frontförband.

Uppgifterna om tillbakadragandet kommer från de stridande förbanden vid Bachmut, med vilka han har daglig kontakt. Senast igår var han i Tjasiv Yar, cirka en mil från staden.

Från officiellt håll har man ännu inte erkänt ett fullskaligt tillbakadragande från staden. Ukrainas vice försvarsminister Hanna Maliar skrev under onsdagen på sin telegramkanal att Ukraina fortfarande kontrollerar ett område i stadens sydvästra hörn.

– Det är fortfarande en liten symbolisk byggnad som ryssarna inte har intagit. Men det är inte så att det finns ukrainska styrkor kvar där. Däremot kan de ju behärska terrängen med artilleri, säger von Matern.

Motattacken fortsätter

Sedan ett par veckor tillbaka har Ukraina återtagit områden utanför staden, även om framryckningen har tappat fart. Målet är att omringa Bachmut och skära av ryska försörjningslinjer, enligt von Matern.

– Förlusten av Bachmut är inget som ukrainarna tänker på. De tänker bara på framryckningen, att nu äntligen börjar de ta tillbaka den viktiga terrängen, alltså den höglänta terrängen norr och söder om Bachmut.

Redan förra helgen deklarerade Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin att hans trupper erövrat staden. Samtidigt aviserade han att hans legosoldater ska dra sig ur staden och lämna över positionerna till den ryska armén.

– De kommer inte vidare på andra sidan staden för där är öppna fält som de ska passera. Och Ukraina dominerar ju den terrrängen med artillerield och drönare. Så det är svårt för ryssarna att fortsätta, och det är därför Wagner gärna vill lämna det här och dra sig ur. För det är bara självmord att sitta kvar i de här förstörda husen och vänta på nästa artillerigranat som kommer, säger von Matern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet