Sökandet fortsätter efter försvunna flight MH370. Foto: TT

Vingdel sannolikt från försvunna MH370

Uppdaterad
Publicerad

Vingdelen som hittades i Tanzania förra månaden kommer sannolikt från försvunna flight MH370. Det säger Australiens transportminister. Om uppgifterna stämmer är det andra vrakdelen som konstaterats härstamma från planet.

Invånare på ön Pemba utanför Tanzanias kust hittade vrakdelen, som har förts till Australiens huvudstad Canberra för analys. Utredarna kommer att fortsätta undersöka vingdelen, men de australiska myndigheterna är redan ganska säkra på att den kommer från flight MH370, skriver Reuters.

”Det är högst sannolikt att den senaste vrakdelen som analyseras av Australian Transport and Safety Bureau kommer från den saknade Malaysia Airlines flight MH370”, säger transportminister Darren Chester i ett uttalande.

Malaysiskt plan försvann

Vingdelen har hittats i ett område, dit det är sannolikt att havsströmmarna skulle kunna transportera spillror från MH370, skriver AFP.

Flera andra vrakdelar

Planet försvann i mars 2014 på sin väg från Kuala Lumpur till Peking, med 239 personer ombord.

Tidigare har de australiska myndigheterna slagit fast att fyra andra vrakdelar som hittats i Sydafrika, Mozambique och Mauritius med största sannolikhet kommer från planet. Dessutom har Frankrike konstaterat att en vingdel som hittades på ön Reunion i Indiska Oceanen för ett år sedan verkligen härstammar från farkosten.

Sökandet kan avbrytas

Australien leder sökandet efter planet, som tros ha störtat i havet i södra Indiska oceanen, väster om Australien. Ett 120.000 kvadratkilometer stort område genomsöks. Arbetet väntas vara klart i december.

För ungefär en vecka sedan sade Malaysia, Kina och Australien i ett gemensamt uttalande att sökandet efter planet kan komma att upphöra när området är genomsökt, om det inte dyker upp nya trovärdiga bevis för var planet kan befinna sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet