Premiärminister Aleksandar Vucic ser ut att gå mot en överlägsen seger i det serbiska presidentvalet. Foto: TT

Vucic mot seger i serbiska valet

Uppdaterad
Publicerad

Serbiens premiärminister, den konservative Aleksandar Vucic, ser ut att gå mot en överlägsen seger i det serbiska presidentvalet.

Han får 55 procent av väljarrösterna, enligt en första Ipsos-prognos.

Närmaste konkurrenten Sasa Jankovic låg på 16 procent. Oppositionen hade inte lyckats enas kring en enda motkandidat, utan ställde upp med tio olika namn.

– För mig är det viktigt att det här valet visade att en stor majoritet av Serbiens invånare föredrar att fortsätta på den europeiska vägen och samtidigt behålla starka band till Kina och Ryssland, sade han på kvällen inför jublande anhängare, sa 47-årige Vucic i sin första kommentar.

Står sig resultatet när rösterna är färdigräknade innebär det att en andra valomgång inte behöver hållas.

Favorittippad

Regeringschefen Vucic var favorittippad i valet och kan se fram mot fem år vid presidentmakten. Förvisso är presidentposten till stor del ceremoniell i Serbien, men kritiker har varnat för att Vucic kommer att försöka driva landet i en auktoritär riktning.

Vucic vill få in Serbien i EU och samtidigt behålla de starka banden till Ryssland.

På tredje plats, enligt valundersökningen, kom Ljubiša Preletačević – en fiktiv karaktär skapad av komikern Luka Maksimovic. Den fiktive politikern började som en parodi på politiker och blev till slut så populär bland dess följare på Youtube att komikern övertalades att ställa upp med karaktären i valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.