Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör telefonsamtalet mellan den nyrekryterade fången och chefen för organisationen Ryssland bakom galler i klippet. Foto: Reuters

Wagnergruppen rekryterar tusentals ryska fångar till kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 3 000 fångar på ryska anstalter har rekryterats till kriget i Ukraina – och det är bara början. Det menar organisationen Ryssland bakom galler som jobbar för fångars rättigheter och som den senaste månaden fått hundratals samtal från dömda som redan tackat ja till att strida i Ukraina.

De första rapporterna om att ryska fångar får besök av den paramilitära Wagnergruppen kom till organisationens kännedom redan i slutet av februari. Då ska legosoldaterna ha besökt anstalter där tidigare medarbetare från den ryska säkerhetstjänsten FSB satt fängslade. Ingen ska dock ha tackat ja till att kriga i Ukraina.

I slutet av juni började återigen rapporter strömma in från fängelser runtom i Ryssland som vittnade om en storrekrytering. Hittills ska närmare 3 000 fångar ha rekryterats, enligt organisationen.

– För många är det en motivation. De inser att ingen utanför murarna vill ha dem, att de vare sig kommer att få ett jobb eller ett normalt liv. Och förmodligen kommer de att vara bevakade. Det är lättare för dem att bli legosoldater och döda på order än att hamna i fängelse för nya mord, säger Olga Romanova, chef på Ryssland bakom galler.

Organisationen, som är oberoende, har varit verksam sedan 2008 och har av ryska staten stämplats som ”utländska agenter”.

68 fångar på väg till Ukraina imorgon

Enligt uppgifter till Ryssland bakom galler ska 68 fångar sätta sig på ett flygplan imorgon på väg till kriget i Ukraina. En av dem är en man som avtjänar sitt straff för försök till mord. Han har blivit lovad en hög månadslön och om han strider i minst ett halvår ska han även bli benådad och få ett raderat brottsregister.

Han är en av många som kontaktat organisationen Ryssland bakom galler för att fråga om avtalet som han precis har ingått med Wagnergruppen är legitimt. Men trots att en dryg månad har gått sedan de första intagna rest till Ukraina för att strida har organisationen ännu inte fått in uppgifter om att någon fått lön.

Putins nära vän rekryterar

Organisationen Ryssland bakom galler har kunnat bekräfta genom att sammanställa intagnas uppgifter från olika anstalter att många rekryterats av Jevgenij Progozjin, oligarken som är nära vän till Putin och som sägs leda Wagnergruppen.

– Han säger ”Jag lovade presidenten att vinna detta krig.” Han säger saker som: ”Ni kan bara lämna fängelset i en träkista. Jag ger er möjlighet att vara legosoldater.”, berättar Olga Romanova.

Hon menar att rekryteringen som pågår är bara början och att minst 50 000 fångar kan komma att värvas till kriget i Ukraina den närmaste tiden.

Rättelse: I en tidigare version av inslaget syntes bilder på svenska soldater. Soldaterna har inget med Wagnergruppen att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer