Wallström: ”Det är fruktansvärt och oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar utrikesminister Margot Wallström (S) journalisten Jamal Khashoggis försvinnande.

”Vi anser att det nu behöver göras en grundlig utredning av vad som har hänt. Detta skyndsamt”, skriver hon i ett SMS till SVT Nyheter.

Det har gått två veckor sedan journalisten Jamal Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Istanbul – och försvann.

Turkisk polis säger sig, enligt flera nyhetsbyråer, ha bevis för att journalisten mördades inne på konsulatet. De misstänker att kvarlevorna kan ha förts till konsulns hem som även det nu ska genomsökas av polisen, enligt AP.

Saudisk journalist död

Wallström: ”Fruktansvärt”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltog i EU:s utrikesråds möte i Luxemburg under måndagen. Där diskuterades fallet.

”Det är fruktansvärt och oacceptabelt att Khashoggi är försvunnen”, skriver Margot Wallström i ett SMS till SVT Nyheter.

Hon fortsätter:

”Sverige och EU följer situationen noggrant. I likhet med många andra, inklusive EU genom Federica Mogherini, anser vi att det nu behöver göras en grundlig utredning av vad som har hänt. Detta skyndsamt”.

EU kräver öppenhet

EU:s utrikeschef Federica Mogherini konstaterade efter mötet under måndagen att EU förväntar sig ”öppenhet och full klarhet från de saudiska myndigheterna” om vad som har hänt.

Samtidigt har flera politiker i USA, som tidigare stått bakom sin allierade Saudiarabien, uttryckt förskräckelse över det skedda. Den republikanske senatorn Lindsey Graham konstaterade under tisdagen att han tidigare har försvarat Saudiarabien men att han nu skulle vilja införa sanktioner mot landet. Samt att han inte kommer besöka landet så länge kronprinsen Mohammed bin Salman sitter kvar på makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet