TT

Wallström informerade om Palestina

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström (S) tog upp regeringens planer på att erkänna Palestina när hon träffade sina EU-kollegor i Luxemburg.

Att en majoritet i riksdagens EU-nämnd i fredags var emot det ger hon inte mycket för.

– Det var ju en väldigt underlig åsikt, säger Wallström om oppositionens motvilja.

– Det är ju ... viktigt att skilja på vad som är en politisk intention, uttryckt i regeringsdeklarationen, och vad som är ett regeringsbeslut. Och då är det desto underligare, det som är deras försök att faktiskt sätta munkavle på mig.

Wallströms information om Palestinaplanerna kom sedan EU:s avgående utrikeschef Catherine Ashton – politiskt hemmahörande i brittiska Labour – rakt av uppmanat henne att berätta, under måndagens lunchande vid utrikesministermötet i Luxemburg. Enligt Wallström finns stort intresse för de svenska planerna i övriga länder.

– Ja, informellt så är det flera som kommer fram och säger att det här är viktigt. De välkomnar det och de har berättat om diskussionen som finns i deras respektive länder. Så jag tror att det har på så vis också stimulerat till en viktig debatt.

Utrikesministern aviserade redan i fredags att hon skulle informera om frågan.

– Det hade varit konstigt om jag inte hade gjort det. Nu har jag gjort det, säger Margot Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer