Trump menar att Nordkorea missaktat Kina med sitt senaste robottest. Foto: TT

Mitt i krisen – nytt robottest av Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

FN:s säkerhetsråd uppmanade idag Nordkorea, som så många gånger tidigare, att sluta med sitt kärnvapenprogram och sina robottester. Även Sverige valde att fördöma kommunistdiktaturens agerande efter ministermötet. Men bara några timmar senare genomförde Nordkorea ännu ett robottest.

Utrikesministrarna i FN:s säkerhetsråd samlades i FN-huset i New York under fredagen, lokal tid, för att diskutera situationen i Nordkorea. Säkerhetsrådet var enigt om att fortsätta sätta tryck på Nordkorea för att få landet att avveckla sitt kärnvapenprogram och sitt robotprogram.

Misslyckat test

Men bara timmar senare kom svaret från Nordkorea. Tidigt på lördagen lokal tid avfyrade Nordkorea ännu en robot, den här gången från en plats norr om huvudstaden Pyongyang, enligt Reuters. Det är ett i raden av robottester som landet genomfört de senaste månaderna.

Nordkorea-krisen

Nyhetsbyrån Yonhap skriver dock att roboten exploderat precis efter starten. Även amerikanska officiella källor säger till AP att roboten exploderat efter några minuter i luften. Det bekräftas även av ett uttalande från USA:s Stillahavskommando som säger att roboten aldrig lämnade nordkoreanskt territorium.

Trump twittrade

USA:s president Donald Trump kommenterade det ”dåliga” robottestet på Twitter och menade att Nordkorea trotsat Kina.

”Nordkorea respekterade varken Kinas eller deras högst respekterade presidents önskan, när de, på ett misslyckat sätt, avfyrade en robot idag. Dåligt!” skriver Trump.

Japan fördömer robottestet som ”absolut oacceptabelt och ett brott mot FN:s resolutioner”.

Betonade kärnvapenhot

Under mötet i FN talade USA:s utrikesminister Rex Tillerson om Nordkorea som en kärnvapenmakt som snart kommer kunna slå till mot det amerikanska fastlandet.

– Med varje sprängning och missiltest knuffar Nordkorea nordöstra Asien och resten av världen närmare instabilitet och en större konflikt.

– Det är bara en fråga om tid innan Nordkorea kommer att ha kapacitet att kunna slå till mot USA, sa Tillerson vidare.

Sverige fördömer

Dessutom sa Rex Tillerson, enligt CNN, att USA är berett att ta till militära medel mot Nordkora om det blir nödvändigt.

Efter mötet, innan nyheten om Nordkoreas nya robottest, sa utrikesminister Margot Wallström (S) att Sverige fördömer Nordkoreas kärnvapen- och ballistiska robotprogram.

”Spänningarna på den koreanska halvön är höga. Situationen är mycket oroande både för regionen och för världen i övrigt. Det finns en ökad risk för misstag, missförståelse och felbedömningar.” skriver Wallström.

Fakta: Förvärrat läge

Den senaste tiden har stämningen blivit allt sämre mellan USA och Nordkorea.

I början av mars sköt Nordkorea upp robotar som landade i Japanska sjön. Det var en övning för att kunna attackera amerikanska baser i Japan, enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

I mitten av mars signalerade USA:s utrikesminister Rex Tillerson att tålamodet med den nordkoreanska regimen tryter och att ett militärt ingripande är en av möjligheterna på bordet.

Nordkorea har fortsatt med vapentester och USA:s flotta har närmat sig Koreahalvön med en grupp örlogsfartyg, vilket fördöms av Nordkorea.

USA:s president Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

Nordkorea anklagar i sin tur USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön och har hotat med ”obarmhärtig ödeläggelse” om USA väljer att anfalla.

Den 26 april blev det känt att delar av den amerikanska militärens robotförsvarssystem THAAD har flyttas till södra Sydkorea.

Kina har uppmanat både Nordkorea och USA att sluta med militära aktiviteter som kan få den uppskruvade situationen att eskalera.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet