Foto: TT

Wallström: Det upptrappade våldet är oroande

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) uppmanar Turkiet och PKK att snarast återgå till fredssamtalen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) uttalar sig nu om situationen i Turkiet:

– Det upptrappade våldet i och kring Turkiet är djupt oroande. Sverige fördömer återigen attacken mot oskyldiga civila i Suruç , i förra veckan, vilket även var ett angrepp på det humanitära ansvar Turkiet och dess folk tagit visavi flyktingar från Syrien, säger hon till SVT Nyheter.

Attackerna i Turkiet

– Turkiet är en viktig partner för EU i kampen mot terrorism och extremism. Det är välkommet med tydligare agerande från turkisk sida i genomförandet av nödvändiga åtgärder mot ISIL. Sverige understryker dock vikten av att skydda civila och behovet av proportionalitet i insatserna.

Sverige uppmanar Turkiet och PKK att värna vapenvila och att snarast återgå till fredssamtalen. En avstannad fredsprocess i Turkiet riskerar att ytterligare försämra stabiliteten i regionen, säger hon.

Svensk utbildningsinsats påverkas ej

Margot Wallström kommenterar även den svenska utbildningsinsats i Erbil, Irak:

– Regeringen följer noga utvecklingen av säkerhetsläget i regionen. För närvarande finns inga tecken på att det som skett kommer att påverka genomförandet av den svenska utbildningsinsatsen i norra Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet