Vänster: Margot Wallström (S). Höger: Rysslands utrikesminister Sergeij Lavrov. Foto: TT

Wallström träffar Lavrov i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

I dag träffar utrikesminister Margot Wallström den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i Moskva.
– Det är ingen tvekan att hon kommer att tydligt markera att Sverige anser att det Ryssland gör i Ukraina och på Krim är fullständigt oacceptabelt, säger SVT:s korrespondent i Ryssland, Bert Sundström.

Sverige och Ryssland har en minst sagt frostig relation. Det hela började 2014, när Ryssland annekterade den ukrainska halvön Krim. Men detta är inte specifikt ett svenskt problem, menar SVT:s korrespondent i Ryssland, Bert Sundström.

– Det är inte så att just Sverige och Ryssland har fått en dålig relation. Rysslands relation till Sverige, EU och USA har varit usel sedan invasionen. Relationen till västvärlden har varit riktigt, riktigt usel de senaste tre åren.

Viktigt med dialog

Trots detta verkar regeringen ha kommit till slutsatsen att det är bättre att åtminstone försöka etablera någon sorts dialog. Detta kan vara viktigt, med tanke på att Ryssland geografiskt ligger nära Sverige.

– Som Wallström tidigare har sagt: Ryssland ligger där det ligger. Vi kan inte bortse från det. Vi kan inte heller bortse från våra ekonomiska intressen. Det är dåligt för Sverige om vi inte åtminstone kan ha en bra samtalsnivå med Ryssland.

LÄS MER: Analys: Lavrov – en tuff och skicklig schackspelare

Balansgång för Wallström

Men det kan bli svårare än det låter. Att regeringen ska stå fast vid kritiken av Rysslands annektering av Krim, och samtidigt försöka bygga en relation med Ryssland, är minst sagt en utmaning. Ett försök kan bli att diskutera ämnen som inte är lika känsliga; till exempel miljö, Östersjön och ekologi.

– Det är det som är balansgången. Wallström kommer att behöva tänka på att hålla balansen. Hon måste vara tydlig och skarp med att upprätthålla EU:s linje; att man inte, med militärmakt, får ändra gränser i Europa, att det är oacceptabelt. Samtidigt ska hon försöka hitta ett sätt att diskutera ämnen där länderna inte är totalt oense, säger Bert Sundström.

Så här ser programmet ut

Visa

Tisdag 21 februari

Klockan 11: möte mellan Sergej Lavrov och Margot Wallström.

Klockan 12: Presskonferens med Lavrov och Wallström.

Klockan 13: Arbetslunch för de båda utrikesministrarna.

Klockan 15: Margot Wallström möter representanter för olika civilsamhällsorganisationer.

Före hemresan på kvällen ska Wallström även hinna med att träffa svensk press och göra ett besök på Ikea.

Källa: UD, alla tider är lokal tid i Moskva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Wallström i Ryssland

Mer i ämnet