Wallströms krav på Kina: ”Vi förväntar oss att Gui Minhai släpps”

Uppdaterad
Publicerad

Förläggaren Gui Minhai ska åter ha förts bort av kinesiska myndigheter. Nu kräver Sveriges utrikesminister Margot Wallström att han släpps.

Under måndagen rapporterade New York Times att svensk-kinesiske förläggaren och svenska medborgaren Gui Minhai har gripits av kinesisk polis. Gripandet ska ha skett när han var i sällskap med två svenska diplomater.

Utrikesdepartementet bekräftade att uppgifterna stämmer och att Minhai greps den 20 januari. Utrikesminister Margot Wallström säger till SVT Nyheter att man ser med största allvar på det som hänt.

– Det är förstås oerhört allvarligt att vår svenske medborgare Gui Minhai utan närmare förklaring greps av kinesiska myndigheter under en pågående konsulär stödinsats i lördags. Minhai var i sällskap med två svenska diplomater som bistod honom eftersom han är i behov av läkarvård. Det var helt enligt grundläggande internationella regler som ger oss rätt att ge våra medborgare stöd, säger hon.

Satt fängslad till oktober

Kinas ambassadör i Stockholm har kallats upp till UD. Gui Minhai satt fängslad i Kina från oktober 2015 och fram till oktober i fjol. Enligt kinesiska myndigheter hade han frivilligt återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka och avtjäna sitt straff.

Gui Minhai och hans kollegor har via bokförlaget Mighty Current i Hongkong gett ut och sålt känslig populärlitteratur om Kinas högsta ledning. Bland annat ska de ha arbetat på en ny bok om president Xi Jinping. Förlaget har gjort sig känt för att ge ut böcker som är förbjudna i Kina.

Ingen förklaring från Kina

Efter att Minhai släppts 17 oktober visste ingen var han befann sig under en tid. Men sedan ska han åter ha fått kontakt med svenska myndigheter. Nu har han alltså gripits igen, utan en förklaring från Kina.

– Kina har försäkrat oss tidigare om att Gui Minhai är en fri man och att vi kan ha de kontakter som vi önskar med vår medborgare. Vi förväntar oss att han omedelbart släpps fri och ges möjlighet att träffa medicinsk och diplomatisk personal och kan återförenas med sin familj, säger Margot Wallström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet