Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

WHO ändrar riktlinjer om munskydd – bör användas i folkmassor

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO uppdaterar sina riktlinjer om munskydd.

Munskydd bör användas i folkmassor och på andra platser där det är svårt att hålla avstånd, enligt WHO.

– Till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

På platser där det är samhällsspridning ska personer som är 60 år eller äldre, och de som har bakomliggande sjukdomar, ha munskydd om det inte är möjligt att hålla avstånd till andra, enligt WHO:s nya riktlinjer.

Men även yngre personer och de som är friska ska använda munskydd där många människor samlas.

– Regeringar bör uppmuntra den breda allmänheten att bära munskydd där det förekommer en allmän spridning och där det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens, rapporterar TT.

Tegnell: Passar inte svenska strategin

Men det är viktigt att inte slappna av och börja slarva med de övriga rekommendationerna bara för att man använder munskydd. Man ska fortsätta hålla den fysiska distansen till andra människor och vara noggrann med handtvättandet, säger WHO-chefen.

– Hitta, isolera, testa och ta hand om varje fall. Spåra och sätt i karantän. Det vet vi fungerar. Det är varje lands bästa försvar mot covid-19, säger han.

Efter WHO:s presskonferens kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell de uppdaterade WHO-rekommendationerna:

– Munskydd ska kunna passa in i en bredare strategi och det gör den inte i Sverige. I Sverige ska man vara hemma om man är sjuk, säger han till TT.

Tre lager tyg

Under presskonferensen tog Tedros Adhanom Ghebreyesus också upp de tygmasker som en del använder, och gav instruktioner om hur de ska vara konstruerade för att vara tillräckligt säkra, skriver TT.

På sin hemsida informerar WHO om att icke-medicinska tygmasker, oavsett om de tillverkas hemma eller är köpta i affär, helst ska bestå av tre lager av olika material. Det yttre material ska vara vattentåligt och det inre materialet ska vara vattenabsorberande. Tyget mellan de två lagren ska fungera som ett filter.

Händerna ska tvättas innan man tar på sig sitt munskydd, och både före och efter man tar av det, enligt WHO:s rekommendationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.