Barnmaten som säljs i Europa håller sig till rekommenderade riktlinjer när det gäller salt, protein, fett och kolhydrater. Men när det gäller socker är mängden för stor. Det visar två nya studier av Världshälsoorganisationen WHO som har analyserat innehållet i mat- och dryckesprodukter märkta för barn mellan sex och 36 månader, och som fanns att köpa i Wien, Budapest, Sofia och Haifa hösten 2017.
Omkring en tredjedel av produkterna som analyserades innehöll tillsatt socker, koncentrat från fruktjuice eller andra sötningsmedel.
WHO menar att tillsatt socker i mat för barn upp till tre år inte bör tillåtas och vill nu att länder gör mer för att minska mängden. Barn som får i sig mycket socker löper större risk att få skador på sina mjölktänder och att utveckla smak för söt mat, vilket kan leda till övervikt och fetma, skriver organisationen.
Begränsa puré och sötad dryck
WHO höjer ett varningens finger åt produkter i puréform som kan innehålla mycket socker, och man ser helst att fruktjuicer märks som olämpliga för barn under tre år. Livsmedelsverket rekommenderar att föräldrar begränsar barnens intag av bullar, kakor, glass och söta drycker.
– Man får inte i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler från söta drycker samtidigt som man får relativt mycket kalorier, vilket ökar risken för fetma och typ 2-diabetes, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och rådgivare på Livsmedelsverket.
Någon övergripande nationell sammanställning i Sverige för sockermängden i olika barnmatsprodukter finns inte, enligt Sjögren Bolin. Samtidigt understryker hon att föräldrar inte ska känna sig oroliga för barnmaten som säljs i svenska butiker.
– Vi har regler för maxhalter, sedan måste reglerna givetvis också följas.
”Enstaka guldkant”
Föräldrar som vill ha full koll på andelen socker i maten rekommenderas att titta efter nyckelhålsmärkningen eller läsa produktens ingrediensförteckning och näringsdeklaration.
– Fruktos, honung och maltextrakt är andra ord för tillsatt socker. Vill man ge frukt i farten kan man ha med till exempel en banan eller ett mjukt päron och en sked. Då får man hela frukten med fibrer, vitaminer och mineraler och dessutom en mättnad.
En liten mängd socker är dock inte farligt för små barn, påpekar Ylva Sjögren Bolin.
– Men man kan välja det sockret med omsorg. Det kan få vara någon enstaka guldkant.