Barn som får i sig mycket socker löper större risk att utveckla smak för söt mat, vilket kan leda till övervikt, skriver WHO. Foto: Isabell Höjman/TT

WHO larmar: För mycket socker i barnmat – vill ha förbud

Publicerad

Barnmat som säljs i Europa innehåller mer socker än vad som är bra för de yngsta, enligt nya studier genomförda av Världshälsoorganisationen WHO som nu vill se ett förbud mot tillsatt socker i mat för barn upp till tre år.

I Sverige saknas en övergripande nationell sammanställning för sockermängden i olika barnmatsprodukter.

Barnmaten som säljs i Europa håller sig till rekommenderade riktlinjer när det gäller salt, protein, fett och kolhydrater. Men när det gäller socker är mängden för stor. Det visar två nya studier av Världshälsoorganisationen WHO som har analyserat innehållet i mat- och dryckesprodukter märkta för barn mellan sex och 36 månader, och som fanns att köpa i Wien, Budapest, Sofia och Haifa hösten 2017.

Omkring en tredjedel av produkterna som analyserades innehöll tillsatt socker, koncentrat från fruktjuice eller andra sötningsmedel.

WHO menar att tillsatt socker i mat för barn upp till tre år inte bör tillåtas och vill nu att länder gör mer för att minska mängden. Barn som får i sig mycket socker löper större risk att få skador på sina mjölktänder och att utveckla smak för söt mat, vilket kan leda till övervikt och fetma, skriver organisationen.

Begränsa puré och sötad dryck

WHO höjer ett varningens finger åt produkter i puréform som kan innehålla mycket socker, och man ser helst att fruktjuicer märks som olämpliga för barn under tre år. Livsmedelsverket rekommenderar att föräldrar begränsar barnens intag av bullar, kakor, glass och söta drycker.

– Man får inte i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler från söta drycker samtidigt som man får relativt mycket kalorier, vilket ökar risken för fetma och typ 2-diabetes, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och rådgivare på Livsmedelsverket.

Någon övergripande nationell sammanställning i Sverige för sockermängden i olika barnmatsprodukter finns inte, enligt Sjögren Bolin. Samtidigt understryker hon att föräldrar inte ska känna sig oroliga för barnmaten som säljs i svenska butiker.

– Vi har regler för maxhalter, sedan måste reglerna givetvis också följas.

”Enstaka guldkant”

Föräldrar som vill ha full koll på andelen socker i maten rekommenderas att titta efter nyckelhålsmärkningen eller läsa produktens ingrediensförteckning och näringsdeklaration.

– Fruktos, honung och maltextrakt är andra ord för tillsatt socker. Vill man ge frukt i farten kan man ha med till exempel en banan eller ett mjukt päron och en sked. Då får man hela frukten med fibrer, vitaminer och mineraler och dessutom en mättnad.

En liten mängd socker är dock inte farligt för små barn, påpekar Ylva Sjögren Bolin.

– Men man kan välja det sockret med omsorg. Det kan få vara någon enstaka guldkant.

Så mycket socker ska det vara i maten

  • WHO rekommenderar att intaget av fria sockerarter är mindre än 10 procent av energiintaget. Fria sockerarter (free sugars) definieras som tillsatt socker och socker som naturligt finns i honung, sockerlag, fruktjuice och fruktjuicekoncentrat.
  • WHO har också gjort ett tillägg i sin rekommendation att intaget av fria sockerarter gärna kan vara under 5 procent av energin för att ytterligare minska risken för karies. Att äta mindre än 5 procent av energin från socker, vilket motsvarar ungefär 25 gram, eller ännu mindre är i linje med Nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) och Livsmedelsverkets råd.
  • Kärt barn har många namn och det gäller även för tillsatt socker: Dextros, fruktos, honung, invert socker, maltsirap, rissirap, sucrose, melass, high- fruktos corn syrup (HFS), glukos, laktos, maltos, maltextrakt, betsocker, agave sirap är olika sockerarter som också kan nämnas som kolhydrater.
  • Naturligt socker är exempelvis laktos i mjölk och fruktos i frukt och grönsaker.
  • Den sammanlagda kolhydratmängden som förekommer i frukt- och grönsaksjuicer och nektar, rena frukträtter samt efterrätter eller desserter får inte överstiga: – 25 g per 100 g för desserter och puddingar. – 20 g per 100 g för rena frukträtter. – 15 g per 100 ml för fruktjuice och nektar och drycker som baseras på dessa. – 10 g per 100 ml för grönsaksjuice och drycker baserade på grönsaksjuice. – 5 g per 100 g för andra icke mjölkbaserade drycker.
  • Regler för vad konsumtionsfärdig mat för spädbarn eller småbarn får innehålla, vilket innefattar maximalhalter av olika näringsämnen, finns nedskrivet i lagtexten SLVFS 1997:27.

Källa: WHO, Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.