I många år har transpersoner – det vill säga personer som inte identifierar sig med sitt juridiska kön – ansetts vara psykiskt sjuka enligt FN-organet World Health Organisation. Foto: Jorge Saenz/AP/TT

WHO slutar klassa transpersoner som psykiskt sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen, WHO, pekar inte längre ut transpersoner som psykiskt sjuka. Det framgår av en ny rapport som FN-organet författat.

I många år har transpersoner – det vill säga personer som inte identifierar sig med sitt juridiska kön – ansetts vara psykiskt sjuka enligt FN-organet World Health Organisation.

Nu har WHO ändrat sin inställning, vilket framkommer i en ny rapport. Anledningen är att WHO konstaterar att det inte finns några medicinska belägg för att det rör sig om en sjukdom.

Presenterades i WHO:s nya handbok

Förändringen presenteras i samband med att WHO uppdaterar sin handbok ICD-11 där en lång rad sjukdomar och hälsotillstånd klassificeras. Den uppdaterade handboken ersätter den senaste upplagan från 1990.

ICD (International statistical classification of diseases and related health problems), som används av fler än 100 länder används över hela världen för att underlätta läkares arbete. Den ger också läkare möjlighet att ta del av andra läkares undersökningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer