En man i skyddskläder i Wuhan. Den 24 mars började restriktionerna hävas i Wuhan, efter flera månader med hårda karantänsregler. Foto: NOEL CELIS/TT

Wuhan skriver upp det officiella dödstalet med 50 procent

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiska staden Wuhan – epicenter för coronavirusutbrottet – skriver upp det officiella dödstalet med hela 50 procent: från 2 579 till 3 869. Dödstalet i Wuhan har ifrågasatts efter jämförelser med andra länder som drabbats hårt av virusutbrottet.

Beskedet att siffrorna revideras kommer i ett uttalande från Wuhans arbetsgrupp för förebyggande och kontroll, skriver tidningen The Guardian

Anledningen är bland annat att man tidigare missat patienter som avlidit innan de lyckats ta sig till sjukhus, sena eller felaktiga inrapporteringar samt problem med att hantera statistik från bland annat privata sjukhus och andra tillfälliga vårdinrättningar. 

Coronapandemin

”Varje förlorat liv under epidemin är inte bara en sorg för familjen utan även för staden. Vi vill skicka våra sympatier till de avlidnas familjemedlemmar och till kamrater och sjukvårdspersonal som offrat sina liv, står det i uttalandet.

Mindre revidering av antal smittade

För antalet bekräftade fall av smitta blir skillnaden inte så stor, antalet skrivs upp med 325 personer till totalt 50 333.

Coronaviruspandemin startade i Wuhan i slutet av förra året. Viruset tros ha tagit steget från djur till människa på en djurmarknad i staden.

Den 24 mars började restriktionerna hävas i Wuhan, efter flera månader med hårda karantänsregler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet