Videodagbok inifrån Wuhan – en vardag i karantän

Uppdaterad
Publicerad

Zeng Rourou är född och uppvuxen i kinesiska Wuhan, där coronaviruset fick sitt utbrott. Nu skildrar hon livet inifrån Wuhan, i en videodagbok som hon gjort till SVT:s tittare.
– Jag kom hem till Wuhan 20 januari och har varit isolerad i hemmet i 30 dagar, säger hon.

26-åringa Rourou jobbar normalt som lärare på en konstskola i Shanghai, men sedan coronavirusets utbrott är sig inget likt. Hon umgås med sina föräldrar som också bor i Wuhan, som också fått ett inrutat och instängt liv på grund av smittoriskerna.

– Sociala medier kunde inte lindra min oro för sjukdomen, men jag fann en lösning. Jag stängde av och började motionera, och då lindrades mina sömnproblem.

Zeng Rourou vittnar om att det finns två sätt att få mat till det isolerade hemmet.

– Det finns två sätt: Ett är att beställa på nätet och få det levererat med bud. Det andra är att fastighetsskötaren gör en gemensam beställning som sedan delas ut till oss. Via de här två kanalerna får vi mat.

Första fallet i Wuhan

Det första fallet av coronaviruset covid-19 rapporterades i Wuhan den 31 december 2019. Viruset har visat sig vara mer smittsamt än liknande infektioner som sars, som mellan 2003 och 2004 orsakade 8 000 sjukdomsfall och 700 dödsfall.

Den 30 januari utlyste Världshälsoorganisationen, WHO, ett globalt nödläge med anledning av viruset. I Sverige klassas viruset som en samhällsfarlig sjukdom.

I skrivande stund har bara ett bekräftat fall upptäckts i Sverige. En person i Jönköping som insjuknat efter att ha kommit hem från just Wuhan i Kina.

Se Rourous videodagbok i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet