Vårdanställda på ett sjukhus i Wuhan skriver varandras namn på skyddsdräkter. Foto: Xiong Qi/Xinhua via AP/TT

Ytterligare dödsfall kopplade till coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare 15 dödsfall med koppling till det nya coronaviruset har bekräftats i den kinesiska provinsen Hubei. Det uppger lokala myndigheter, som samtidigt varnar för att det är ont om medicinsk utrustning.

Sammanlagt ska nu 41 personer ha dött i samband med utbrottet i Kina. Utöver de 15 personer som avlidit till följd av viruset ska också 180 nya infektioner ha bekräftats i provinsen, skriver nyhetssajten Bloomberg.

Rapporterna om de nya dödsfallen kommer samtidigt som flera fall bekräftats i Frankrike. Dessa ska enligt landets hälsominister vara de första registrerade fallen i Europa.

Spridits till Australien och Malaysia

Också i Australien och Malaysia har fall av viruset nu upptäckts, rapporterar Reuters. I Malaysia har tre släktingar till en smittad man i Singapore insjuknat. Patienten i Australien ska ha kommit med ett flyg från Kina den 19 januari och vårdas nu på sjukhus utanför Melbourne, enligt delstaten Victorias hälsominister.

Virusspridning har redan konstaterats i flera andra länder, däribland Thailand, Japan och USA.

Över 1 000 smittade

Smittan har spårats till en marknad i Hubeis provinshuvudstad Wuhan och staden har satts i karantän för att försöka hejda spridningen. På lördagen berättade en talesperson för de lokala myndigheterna att man har ont om medicinsk utrustning i provinsen. I ytterligare ett tiotal kinesiska städer har vägarna in och ut begränsats.

Totalt 1 287 personer har nu konstaterats smittade av viruset i Kina, skriver nyhetsbyrån AP.

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer