Under torsdagen transporterades de två mördade kvinnornas kroppar från Marrakech till flygplatsen, för att sedan flygas till Köpenhamn. Foto: AFP

Ytterligare nio personer har gripits för dubbelmordet i Marocko

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare nio personer har under fredagen gripits för dubbelmordet på de två skandinaviska kvinnorna som turistade i Marocko, rapporterar AFP. Totalt har 13 personer gripits för morden, som utreds som en möjlig terrorhandling.

De nio personerna har gripits i fem olika städer i Marocko och misstänks ha kopplingar till dubbelmordet och de fyra män som sedan tidigare misstänks för det.

Ett videoklipp som spridits på sociala medier påstås visa mordet på en av kvinnorna. Den norska polismyndigheten Kripos betonar dock att man ännu inte är helt färdig med sin analys av videon. Samtidigt arbetar man med att försöka få bort den från nätet. Facebook uppger att man i dialog med polisen beslutat att försöka avlägsna klippet från sin plattform.

Kvinnor mördade i Marocko

Kvarlevor hemflugna

Den 28-åriga norskan och den 24-åriga danskan hittades döda i bergskedjan Höga Atlas på måndagen. Fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i dubbelmordet. Samtliga greps i staden Marrakesh.

Kvinnorna var studenter på ett program med huvudämne friluftsliv vid ett universitet i norska Telemark, och de hittades omkring en mil från det lilla samhället Imlil, som många turister utgår från för att vandra och klättra i bergen.

Deras kvarlevor flögs tillbaka till Skandinavien på fredagen.

Utredare granskar ytterligare en video där fyra män sitter framför vad som ser som en hemmagjord IS-flagga och svär trohet till terrorgruppen. Personerna i filmen är desamma som de som misstänks för morden, enligt åklagare i Marocko.

Norsk och dansk sorg

Norges statsminister Erna Solberg fördömer morden som en ”brutal och meningslös attack mot oskyldiga”. Hennes danska motsvarighet Lars Løkke Rasmussen beskriver det hela som avskyvärt.

Marockanska myndigheter slår fast att det rör sig om ett terrorbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnor mördade i Marocko

Mer i ämnet