”Zelenskyj-effekten”: Världsledarna köar för att posera med Ukrainas president

Uppdaterad
Publicerad

Efter invasionen av Ukraina har hela världen ställt kamerafokusen mot landets president Volodymyr Zelenskyj. En lång rad världsledare har packat ett brett leende, ett robust handslag, har åkt till Ukraina och dykt upp på bild med Zelenskyj – bilder som inte sällan raskt publicerats på sociala medier.

Avgångskrav har riktats mot Storbritanniens premiärminister Boris Johnson efter ”partygate”.

Samtidigt åkte han till Ukraina, och syntes på bilder med ”sin gode vän” Volodymyr Zelenskyj, varav flera Johnson sedan lade ut på Twitter.

Och Boris Johnson är inte ensam om detta.

Har Zelensky hamnat på samma lista som Nelson Mandela och Dalai Lama – och blivit den person som toppolitikerna just nu helst hamnar på bild tillsammans med?

Marie Grusell är medieforskare och docent i politisk kommunikation vid Göteborgs Universitet. Även om politikerna är på plats för att visa sitt stöd för Ukraina i kriget, så menar hon att det också kan finnas ”en baktanke” bakom deras Zelenskyj-bilder.

Se bilderna, och hör henne berätta hur det egentligen ligger till med ”Zelenskyj-effekten”, i videon ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.