Foto: TT/SVT

Zuckerberg kallar Tiktok ”demokratihot” – men ville själv köpa appens föregångare 2016

Publicerad

Den kinesiska läppsynkappen Musical.ly köptes 2017 av Pekingföretaget ByteDance, och slogs samman för att skapa det som vi i dag känner som Tiktok. En annan som försökt köpa Tiktok-föregångaren var Facebook, vars grundare och vd Mark Zuckerberg i ett uppmärksammat tal nu kallat appen för ett hot mot demokratin.

– Våra produkter används av demonstranter och aktivister tack vare deras starka kryptering och värnande av privatlivet, men på Kina-baserade appen Tiktok censureras referenser till dessa demonstrationer, även här i USA. Är det verkligen det internet som vi vill ha?, sade Mark Zuckerberg i ett tal på Georgetown University i Washington, D.C. under oktober 2019.

– Om ett annat lands plattform sätter reglerna, så kan diskussionen i vårt land börja definieras av totalt andra värderingar, fortsatte han.

Ville bryta sig in på kinesiska marknaden

Vad Zuckerberg inte nämnde var att hans bolag under stor del av 2016 velat köpa Tiktoks föregångare, enligt Business Insider. Ambitionen ska ha varit att bryta sig in på den enorma kinesiska marknaden, men av oklara skäl så blev affären inte av.

Enligt källor till Buzzfeed News ska Facebook vara ”så pass sura för att de inte kan besegra Tiktok att de nu tagit hjälp av geopolitiska argument och lagstiftare i Washington för att vinna striden.”

Tiktok själva har dementerat att de censurerar sitt innehåll, och en talesperson för företaget sade till sajten Politico att de tycker att Zuckerbergs uttalanden handlar om att han vill skifta fokus från kritiken mot Facebook.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.