En vinst för Käärijä skulle kosta Finlands public service-bolag Yle uppemot 250 miljoner kronor. Foto: Yle/AFP

Om Käärijä vinner – har finska Yle råd med Eurovision?

Publicerad

Finlands representant Käärijä är en av förhandsfavoriterna inför Eurovision-finalen, och det är möjligt att Finland får i uppdrag att arrangera nästa års tävling. Det skulle innebära en hel del arbete och kostnader för det finska public service-bolaget Yle, vars budget redan nu ser ut att stramas åt av den kommande regeringen.

Yles chef för kreativt innehåll, Ville Vilén, uppskattar att kostnaderna skulle uppgå till 20-25 miljoner euro. Han håller ändå tummarna för Käärijä.

– Värdnationen står ju inte själv för hela notan, och evenemanget genererar också inkomster, påpekar han.

– Vi får nog skära ner lite på någon annan del av verksamheten.

Vilén påminner också om att förra gången som Finland stod värd för Eurovision, år 2007, bidrog staten med fyra miljoner euro.

Tidpunkten inte optimal

Petteri Orpo (saml.) som leder de pågående regeringsförhandlingarna i Finland, har sagt att även Yles budget ska ingå i de breda besparningsåtgärderna som ska införas. Yle finansieras med en egen skatt. Både Samlingspartiet och Sannfinländarna vill skära ned på Yles budget.

Om man tänker på det allmänna ekonomiska läget, de ökande lönekostnaderna och de hotande nedskärningarna som kan drabba Yle, är tidpunkten för en eventuell Eurovision-vinst kanske inte optimal?

– I regeringsförhandlingarna handlar det ju om hela finansieringen av Yle och på längre sikt. Men det är klart, om man lägger ihop allt detta, är det kanske inte den mest optimala tidpunkten just nu, medger Vilén.

– Men man måste komma ihåg att en vinst i Eurovision song contest är hela Finlands sak. Det har ju betydelse för hela landets varumärke och även turismen. Jag litar på att man förstår värdet av det som en större helhet, och inte kopplar ihop det direkt till funderingarna kring finansieringen av Yle.

– Det är en separat budget som man hämtar finansiering till från flera olika håll. När man går vidare, börjar det så småningom klarna hur stor Yles andel är. Sen om det blir knepigt, får bolaget flytta på någon utgift, kanske någon investering. Det går säkert att ordna, konstaterar Vilén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.