42 år i politiken: – Nu får det räcka

Publicerad

Till riksdagen söker i år hundratals kandidater med finsk bakgrund, men en av dem hoppar frivilligt av. Gävlebon och socialdemokratiska riksdagsledamoten Raimo Pärssinen tycker att 42 år inom politiken är nog.

Raimo Pärssinen känner ingen valstress. Han har lovat att delta i valdebatter om han blir ombedd, men i övrigt får politiken vara.

Metallarbetaren växte upp i Hofors, blev politiker via fackföreningsrörelsen och kom in i riksdagen två gånger som ersättare innan han 1998 valdes till ordinarie riksdagsledamot.

Kämpat upp finskan

Raimo som kom till Hofors som ett litet barn från Finland har aktivt jobbat med minoritetsfrågor.

Han kämpade upp finskan som vuxen, och i en intervju som han gav till Uutiset 1998 berättar han om hans tro på språket.

– Jag personligen hade mått väldigt bra om jag fick hemspråksundervisning när jag var liten och flyttade till Jämtland, säger Raimo och fortsätter.

– För att hemspråket har med identiteten att göra.

Tryggheten försvinner

Riksdagsledamoten som i fyra år varit ordförande för arbetsmarknadsutskottet är rädd för följderna om Sverige efter valet får en borgarregering med stöd av Sverigedemokraterna.

– Jag har sett alla motioner som de lämnat in. Arbetsmiljöfrågor får mindre resurser och det blir lättare för arbetsgivarna att avskeda folk.

– Tryggheten försvinner om de vinner.

Som sin egen och regeringens största politiska prestation ser han de svenska arbetsvillkoren för utländsk arbetskraft i Sverige.

– Arbetar man här i Sverige, ska man ha samma lön som andra anställda. Det är kärnan i den svenska modellen.

Modersmål en skyldighet

Pärssinen som själv flyttade till Sverige som barn vill skärpa kommunernas skyldigheter när det gäller modersmålsundervisning.

– Borde det vara lagstadgat så att kommunerna inte kan smita undan?

– Jag tycker det borde finnas en sanktion.

Ska köpa en fin hatt

När han lämnar politiken i augusti, vet han redan det första han ska göra.

– Jag har alltid sagt att när jag slutar riksdagen ska jag köpa mig en stilig hatt, stå på torget, lyfta på hatten åt folk och tacka för tiden i riksdagen.

– Det har varit en fin stund att vara vid liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer