”En helt ny värld öppnade sig”

Uppdaterad
Publicerad

Prästen Jonatan Edlund från Karlskoga lärde sig finska för sina församlingsmedlemmars skull. Språket har fört med sig många nya människor och visat en helt ny sida av Sverige.

När Jonatan Edlund tillfrågades i en arbetsintervju för några år sedan om han ville lära sig finska, var svaret lätt för en språkentusiast.

– Jag var helt betagen i frågan. Det var det som gjorde att jag svarade ja! Jag älskar språk, berättar den numera finsktalande prästen och biträdande kyrkoherden i Karlskoga församling.

Det är svårt att få finskspråkiga präster till Värmland så hans språkkunskaper har tagits emot med värme i församlingen.

– De vet hur det är att vara i Sverige och inte kunna språket. Nu har de en svensk präst som vill prata med dem och vara med dem. De ger ett stort stöd till mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

finland100

Mer i ämnet