Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Hyra Tahiraj hur Försäkringskassan utbildar sin personal i ämnet. Foto: SVT, Per Leandersson

Hälften av myndigheterna informerar inte om nationella minoriteters rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Endast ungefär hälften av myndigheterna informerar om de nationella minoriteternas rättigheter i Sverige. Detta enligt en uppföljningsrapport om minoritetspolitiken som Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget har sammanställt.

Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget har i år gjort en särskild kartläggning av hur myndigheterna har delat information om de nationella minoriteterna.

Av de 41 myndigheter som besvarat enkäten har endast 19 informerat om de nationella minoriteternas lagstadgade rättigheter eller om det offentligas ansvar gentemot minoriteterna. Dessutom är det bara 21 myndigheter som utbildar sin personal i ämnet.

Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget publicerar årligen en rapport om minoritetspolitikens utveckling.

I videon berättar Hyra Tahiraj hur Försäkringskassan utbildar sin personal i ämnet.

De nationella minoriteterna i Sverige

Nationella minoriteter är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Samer är också ett urfolk.

Riksdagen har erkänt finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska som nationella minoritetsspråk i Sverige.

Särskilda rättigheter gäller i de kommuner som tillhör finska, meänkieli och samiska förvaltningsområden. I dessa kommuner ska de nationella minoriteterna kunna använda sitt språk i kontakt med myndigheter, både muntligen och skriftligen. Förvaltningsmyndigheter måste se till att det finns personal som behärskar språket eller språken.

Källa: minoritet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.