Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Johansson är koordinator på Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige. Han fick höra att de skulle tilldelas bidrag som egentligen tillhörde sverigefinska organisationer. Foto: Makan Rahmati/SVT

Finlandssvenskar eller sverigefinnar? Inte ens myndigheterna har koll

Uppdaterad
Publicerad

På ett samråd fick finlandssvenskarna höra att de skulle ha fått mycket bidragspengar som egentligen hade gått till sverigefinska organisationer. Fortfarande idag händer det ofta att sverigefinnar, sverigefinländare och finlandssvenskar blandas ihop – men vad är egentligen skillnaden mellan grupperna?

Finlandssvenskar räknas som en etnisk grupp i Sverige till skillnad från sverigefinnar som definieras som nationell minoritet och därför har man även slopat det statliga bidraget till just Finlandssvenska riksförbundet i Sverige från och med i år.

David Johansson är koordinator på Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige. Han fick höra att de skulle ha tilldelats bidrag som egentligen tillhörde Sverigefinska organisationer men förstod omgående att personen i fråga blandade ihop grupperna. Finlandssvenskarnas ställning i Sverige skiljer sig med andra ord från sverigefinnarnas ställning.

Finlandssvenska

Sverigefinnar och finlandssvenskar har olika modersmål

Mark Levengood är kanske den mest kända finlandssvensken i Sverige. Hans modersmål är svenska vilket förklarar hans utmärkta svenska fast han kommer ursprungligen från Finland. Arja Saijonmaa däremot tillhör den sverigefinska minoriteten med finska som modersmål.

Sverigefinnar firas den 24 februari

Sverigefinnarna är en av de fem nationella minoriteter i Sverige. Anledningen till detta status är att det har pratats finska i det nuvarande landet Sverige i närmare tusen år. Den 24 februari är det dags att fira Sverigefinnarnas dag.

Och till sist: Sverigefinländare i sin tur är ett ord som beskriver alla – med både svenska och finska som modersmål – som har sina rötter i Finland men bor i Sverige. Får alltså ej blandas ihop med sverigefinnarna.

I videon om bland annat hur Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige fick höra att de tilldelades bidrag som inte tillhörde dem.

15 minuter från Uutiset-avsnitt om ämnet finns på SVT Play på söndag.

SKILLNADEN MELLAN SVERIGEFINNAR OCH FINLANDSSVENSKAR

SVERIGEFINNAR

En av Sveriges fem nationella minoriteter på grund av att gruppen har funnits i Sverige i närmare tusen år.

Sverigefinnar fanns ursprungligen framför allt i Värmland, Dalarna och i Tornedalen samt i Stockholm , men har sedan spridit sig till hela Sverige.

Har finska som modersmål men numera finns det många som har förlorat språket.

Enligt olika uppskattningar pratar cirka 175 000250 000 människor finska i Sverige.

FINLANDSSVENSKAR

Drygt fem procent av finländare i Finland har svenska som modersmål dvs de tillhör gruppen finlandssvenskar.

Bosatta mestadels vid den finska kusten såsom i Helsingforsregionen, Åbo-trakten/skärgården och Österbotten. Även de flesta ålänningar har svenska som modersmål, men de anses inte att tillhöra gruppen finlandssvenskar.

Finlandssvenskar bosatta i Sverige räknas som en etnisk grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finlandssvenska

Mer i ämnet