Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tintin Svartström är van vid att upplysa medmänniskor om både finlandssvenskar och sverigefinnar. I Finland kallade man hen svensk fast hen kom från Åland. Foto: SVT

Tintin är Mumin i Sverige och svensk i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Tintin Svartström växte upp som svenskspråkig på Åland. Hen har kallats för svensk i Finland och finsk i Sverige. Att bemöta allmänhetens okunskap om finlandssvenskar och sverigefinländare är vardag för hen.

Tintin Svartström går sista året på gymnasiet i Stockholm men hen har hunnit upplysa medmänniskor om sin språkliga bakgrund både i Finland och i Sverige.

Tintin tar missförståndet med ro, och påpekar att numera vet alla i hens omgivning skillnaden mellan finlandssvensk, svensk, sverigefinsk och finsk.

I videon berättar Tintin Svartström bland annat hur hen blev bemött när hen som helt svenskspråkig flyttade till den finskspråkiga staden Tammerfors.

15 minuter från Uutiset-avsnitt om ämnet finns på SVT Play på söndag.

SKILLNADEN MELLAN SVERIGEFINNAR OCH FINLANDSSVENSKAR

SVERIGEFINNAR

Är en av Sveriges fem nationella minoriteter på grund av att gruppen har funnits i Sverige i närmare tusen år.

Sverigefinnar fanns ursprungligen framför allt i Värmland, Dalarna och i Tornedalen samt i Stockholm, men har sedan spridit sig till hela Sverige.

Har finska som modersmål men numera finns det många som har förlorat språket.

Enligt olika uppskattningar pratar cirka 175 000250 000 människor finska i Sverige.

FINLANDSSVENSKAR

Drygt fem procent av finländarna i Finland har svenska som modersmål dvs de tillhör gruppen finlandssvenskar.

Bosatta mestadels vid den finska kusten såsom i Helsingforsregionen, Åbo-trakten/skärgården och Österbotten. Även de flesta ålänningar har svenska som modersmål, men de anses inte att tillhöra gruppen finlandssvenskar.

Finlandssvenskar bosatta i Sverige räknas som en etnisk grupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.