Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Författaren och poeten Johan Ludvig Runeberg kallas för Finlands nationalskald. Runeberg skrev sina verk på svenska och hade svenska som modersmål. Det var just den finlandssvenska eliten som spelade en viktig roll i grundandet av den finska nationalstaten. I videon förklarar reporter Hanna Paimela Lindberg svenskans historia i Finland. Foto: SVT

Så kom svenska språket till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem procent av finländarna har svenska som modersmål. Vilka var de svensktalande i Finland när Sverige och Finland var ett och samma land? Vilken betydelse har de svensktalande haft för uppkomsten av den finska nationen?

När dagens Sverige och Finland fortfarande var ett och samma land användes svenskan som förvaltningsspråk i hela landet, medan finskan inte hade liknande status. Detta ledde till att svenskan ofta ansågs vara elitens språk, medan finskan huvudsakligen användes av allmogen. Dock var svenskan modersmål även för många i andra samhällsklasser såsom bland bönder och fiskare.

I videon förklarar reporter Hanna Paimela Lindberg svenskans historia i Finland.

Finlandssvenska

15 minuter från Uutiset-avsnitt om ämnet finns på SVT Play.

Texten har korrigerats 2024-02-27: Elias Lönnrots modersmål var finska men han var verksam även på svenska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finlandssvenska

Mer i ämnet