HD i Finland förbjuder nynazistisk motståndsrörelse

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i Finland har fattat beslut om att förbjuda den nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen NMR:s verksamhet.

Förbudet som fattats av den högsta juridiska instansen i Finland, tros dock inte få särskild stor betydelse i praktiken. Detta menar en finsk forskare vid universitetet i Jyväskylä. NMR:s verksamhet har nämligen kunnat fortsätta men under ett annat namn, under hela rättsprocessen.

Beslutet väntat

Finska HD:s beslut var förutsägbart. Oväntat var däremot att processen, som pågått i flera år, tog sig ända upp till HD efter att rätten beviljat den politiska rörelsen prövning av ett verksamhetsförbud som beslutats i lägre instans. Forskaren Tommi Kotonen, vid Jyväskyläs universitet, menar att domen i praktiken innebär väldigt lite för rörelsen.

– Domen innebar en ganska kraftig gränsdragning genetemot vissa ideologiska yttringar. Men under den långa rättsprocessen har rörelsen kunnat förbereda sig på att verksamheten inte kan fortsätta som förut.

Strategiskt namnbyte

Innan domen bytte NMR namn till ”Mot friheten”, och har därigenom kunnat fortsätta sin verksamhet.

I Sverige tillsattes en parlamentarisk kommitté för drygt ett år sen. Kommitténs uppgift är att utreda om rasistiska rörelser kan förbjudas enligt lag. Den ska presentera sitt förslag i slutet av februari 2021.

Forskaren Tommi Kotonen ser fram emot kommitténs slutbetänkande.

– Skillnanden mellan Finland och Sverige, enligt bedömare, är att NMR varit betydligt mer våldsamma i Sverige än i grannlandet.

Den mest våldsamma, högerextrema rörelsen

Nordiska motståndsrörelsen NMR anses vara den mest våldsamma men även mest välorganiserade, politiska högerextrema rörelsen.

I Finland har nu frågan väckts om det finns fler högerextrema rörelser som kan förbjudas. Till exempel den islamfientliga grupperingen ”Odins soldater”, som uppstod under flyktingkrisen för fem år sen. Förbudet har fått stöd i politiken, men i praktiken kan ett förbud bli fortsatt svårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.