Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kommenterar Dag Raaberg, direktör för Norsk skogsfinsk museum, den historiska dagen. Foto: SVT / havainnekuva, visionsbild

Museidirektör: Vi har väntat så länge på denna dag

Publicerad

Byggandet av Norsk skogsfinsk museum i finnskogarna i Grue, Svullrya är en historisk händelse. Aldrig tidigare har Norge investerat så mycket i den skogsfinska kulturen som kom till landet på 1600-talet.

Det nya museibygget finansieras av den norska staten. Projektet kan även kopplas till de svenska skogsfinnarna, som delar en gemensam historia med de norska skogsfinnarna.

Det nya museet är resultatet av en internationell arkitekttävling. Det vinnande förslaget lämnades in av Hanna Johansson, Filip Lipinski, Juras Lasovsky och Andrea Baresi. De kommer från Sverige, Tjeckien och Italien, men bor och arbetar i Köpenhamn.

NATIONELLA MINORITETER I NORGE

Skogsfinnarna är en av Norges fem nationella minoriteter, tillsammans med kvänernana, judarna, romerna och resandefolket.

De norska samerna är ett urfolk.

Norrmän med skogfinsk påbrå beräknas utgöra 13% av befolkningen, eller cirka 500 000 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsfinnar

Mer i ämnet