Wahlbergin perheessä askarrellaan jokaisena pääsiäisenä. Foto: SVT

Pyssel och äggmålning hos familjen Wahlberg

Publicerad

Det är snart påsk, vilket märks hos familjen Wahlberg i södra Sunderbyn utanför Luleå. Mamma Marjo-Riitta som är född i Finland är tillsammans med familjens döttrar i full färd med att påskpynta hemmet både utomhus och inomhus.

Vi hälsar på hos familjen Wahlberg och kan konstatera att här delar mamma och döttrarna intresset för påskpyssel. Flickorna har försett tranbärsbusken utanför med fjädrar och där inne på köksbordet ligger både målade och omålade påskägg.

Eftersom mamma har rötterna i Finland undrar vi vilka finska påsktraditioner som familjen gillar.

– Påskkärringen hänger med från min barndom. Det är i och för sig inte enbart i Finland det finns, men det var kanske mest när vi firade påsk i Finland som flickorna också brukade klä ut sig till det. Målar ägg gör vi varje år, ja i alla fall flickorna, säger Marjo-Riitta.

Familjen har inte bestämt sig om påsken ska firas på hemmaplan eller inte, Anna, 10 år tvekar inte över vad som är det bästa med påsken oavsett var den firas:

– Chokladägg. Jag åt nog fyra stycken förra påsken, säger hon med ett skratt.

Systern Amanda firar gärna påsk med att umgås med släktingar.

Den finska parad-efterrätten Memma, eller Mämmi som det heter på finska är ingen favorit i det Wahlbergska hemmet, även om Amanda briljerar med att kunna rättens bakgrund och historia, som faktiskt sägs röra sig så långt bakåt i tiden.

– Vi har en egen favorit, en kaka som vi gör till påsk och med aprikoser ovanpå är den så där fint påsk-gul, säger Marjo-Riitta och skär upp bitar av den nybakta härligt goda kakan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer