Den svenska bostadsbubblan riskerar att påverka Finland. Foto: TT

Sveriges bostadsmarknad oroar Finland

Publicerad

Enligt forskare borde finländarna vara oroliga över bostadsmarknadens utveckling i Sverige. – ”När Sverige nyser, smittas Finland.”

Bostadsrättsmarknaden, främst i Stockholm, har varit orolig de senaste månaderna.

Utbudet av bostadsrätter till salu på Hemnet första veckan i januari var 63 procent högre än samma tid i fjol. Det, i kombination med sjunkande priser och ett skärpt amorteringskrav i mars, gör att många är oroliga för en ekonomisk krasch.

”När Sverige nyser, smittas Finland”

Enligt forskare kommer den nuvarande situationen i bostadsmarknaden att fortsätta. Swedbank uppskattar att priserna kommer att sjunka ytterligare 5 procent i 2018.

Till den finska tidningen Helsingin sanomat säger chefsekonomen för Finlands bolåneinstitut Juhana Brotherus att det här speciellt oroar Finland.

– Vi måste absolut vara oroliga. Nyser Sverige så smittas Finland.

Gemensam ekonomi

Sverige är efter Tyskland, Finlands viktigaste exportmarknad. Dessutom är banker som Nordea, Handelsbanken, Danskebank och Ålandsbanken lika stora i Finland som de är i Sverige.

– Om bankerna gör förluster i Sverige påverkar det lånekraven och bostadspriserna även i Finland, säger Juhana Brotherus.

En tredje orsak som kan påverka båda ekonomier är att bankerna i Skandinavien ansöker om finansiering för sina hypotekslån från den internationella marknaden.

– Investerare ser de nordiska länderna genom samma glasögon. Om stora investerare är oroliga för situationen i Sverige kan de också höja räntorna betalda av finska banker, säger Brotherus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.